През изминалото денонощие е достигнат черен рекорд по заразяване с Covid-19. Отчетени

...
През изминалото денонощие е достигнат черен рекорд по заразяване с Covid-19. Отчетени
Коментари Харесай

От Спешна помощ са против разхлабването на мерките

През миналото денонощие е достигнат черен връх по заразяване с Covid-19. Отчетени са   5176 нови случая на ковид при направени 20 455 теста, т.е. позитивни са 25,3% от изследваните. Със 155 умряли за миналите 24 часа страната ни трансферира прага от 13 000 смъртни случая на хора с Covid-19 и общият им брой към този момент е 13 068. 

От началото на пандемията в България през март 2020 година насам общо 338 426 са доказаните случаи. Това демонстрират данните от Единния информативен портал. Броят на признатите в болница продължава да пораства и към днешна дата има 9 811 приети в болница, само че този на хората в интензивни отделения регистрира лек спад по отношение на предходните 24 часа и все още е 748.

Най-много новозаразени има в София – 1321, следват Пловдив и Варна. Обществена загадка е фактът, че доста хора въобще не се тестват, а също изкарват заболяването, което значи, че цифрите са занижени и действителния брой инфектирани е доста по-голям.

Не е изненадващо, че в сходна обстановка от Спешна помощ приканват да не се разхлабват ограничаващите ограничения. 

" За страдание в Спешните отделения не усещаме обстановката под надзор. Вълната от инфектирани пациенти става все по-висока и по-висока. Това е един сериозен напор от хора, които са с коронавирусни инфекции. Част от тях са с много напреднала дихателна непълнота. Това са хора, които се нуждаят от кревати с О2, а те свършват доста бързо. "  Това съобщи в ефира на NOVA д-р Десислава Кателиева - ръководител на Националната асоциация на работещите в незабавната здравна помощ.

" Чувстваме, че сме на границите на опциите си. Вълната е все по този начин висока ", уточни Кателиева.

320 са били повикванията към Спешната помощ в София единствено за една нощ – понеделник против вторник. Това заяви шефът на ЦСМП – София Георги Гелев. От тях 67 са били за ковид, 25 пациенти са приети в болница.

През деня пък към Спешната помощ в София е имало близо 500 повиквания, от които 110 са били за ковид. 35 пациенти са откарани в болница. За същото денонощие в Пловдив от Спешна помощ са дали отговор на общо 236 случая, от тях 44 свързани с Covid-19.

В доста общини лечебните заведения са претрупани. Сред тях са Русе, Ямбол, Пазарджик, Кюстендил. Дали отварянето на множеството затворени бизнеси и на детските градини ще докара до повишаване на лежащо болните? Отговорът на математиката е " Да ".

Лесно може да стигнем 12 000 – 15 000 приети в болница в идващите няколко седмици, в случай че отворим. 

Това предвижда пред БНР математикът Лъчезар Томов във връзка разхлабването на ограниченията. Затварянето не е безусловно неизбежно, но би трябвало да има подобен % съблюдаване на общоприетите ограничения, както е в Сингапур или Япония, с цел да го избегнете или да го отложите оптимално, разясни математикът и добави, че в България имаме към 40% съблюдаване съгласно показателя на Оксфорд.

По негови думи болничната система и в този момент е капитулирала, защото има по една интензивна сестра на 20 – 30 души. Той посочи, че в този момент има нараснала смъртност, която е много над формалната.

Томов бе безапелационен, че няма по какъв начин психическото здраве да е за сметка на физическото. Експертът разясни, че по време на експоненциален растеж, какъвто още веднъж има сега, имунизирането е неефективно. Той обаче съобщи, че хората би трябвало да бъдат убеждавани да се имунизират, тъй като в случай че рисковите групи бъдат ваксинирани по-бързо, натискът над лечебните заведения ще намалее.

 
Ресторантьорите към Щаба: " Сега иcĸaтe дa ни oтвopитe нacилa "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР